10:12 01 Dec 2010

Som en av de nationer som dricker mest kaffe i hela världen ligger Sverige också långt framme när det gäller att använda sig av ny teknik och att ta till sig de senaste sätten att utöva kaffekokningskonsten på. Det är dock inte särskilt längesen vi rapporterade om den trend som börjat blåsa över oss, den som skvallrar om att vi alltmer återgår till att koka kaffet i en vanlig hederlig bryggare. Vi har också börjat lägga större vikt vid att mala kaffet i en egen, separat kvarn på hemmaplan. Vi köper allt mindre påsar av varje kaffesort, för att alltid få riktigt fräscht kaffe. Vi gillar också att variera oss allt mer och testa nya blandningar mest hela tiden.

Men att backa hela vägen tillbaka till att koka kaffet i en liten kopparkittel, som man bevisligen fortfarande älskar att göra i Turkiet, så gamla traditioner plockar vi nog inte upp här i Norden igen. Men det är ändå inspirerande att se hur turkarna fortfarande använder sin lilla kopparpryl för att få till det där extra starka, extra heta kaffet. En god vän till mig har efter ett par månader med en turkisk studentska inneboende fått testa på en hel rad traditioner från detta världsland. Dock fick han ganska snabbt ge upp just kopparkitteln – den och induktionshällen var inte kompisar. /Jonas