09:10 07 Nov 2011

I snart 25 år har Zoégas presenterat ett unikt julkaffe, som bara säljs från november till årsskiftet. Grunden i varje års julkaffe är årets bästa kaffebönor. 2011 är inget undantag och årets böna är hämtad från de vulkaniska sluttningarna i Guatemala. Det innebär en tropisk sötma och en tendens till söt citrus. När bönan mörkrostats bidrar den dessutom med en tydlig karaktär av nougat. Pacaya Peak, som bönan heter, kombineras dessutom av en annan höjdare, nämligen Yiergacheffe från Etiopien. Bärighet och en bestående, kryddig eftersmak adderas därmed till upplevelsen. Kombinationen frammanar dessutom en ton av pomerans och helhetsupplevelsen blir närmast magisk och väldigt harmonierande med julens alla smaker och dofter. Min käre kollega Andreas Lagerstedt, tilliga Zoégas masterblender, låter också hälsa att kaffet passar lika bra till julgodiset som efter ett kryddigt, kraftfullt och välsaltat julbord. Praliner, mandelbiscotti, nötter och torkad frukt är smakfulla tips att mumsa på till årets julkaffe! //Matte