10:33 05 Dec 2013

Foto: Veniacoffee.com

En av de absolut senaste nyheterna på kaffehimlen är egentligen ingen nyhet. Istället är det en riktigt lång titt i backspegeln. Faktiskt ända tillbaka till innan dagens minutiösa torkningsprocesser. Det är sannolikt det som gör att det anses som en nyhet idag också, eftersom det var på 1800-talet som samma torkningsprocess praktiserades senast. Det nygamla sättet ger kaffesorter som benämns med ”New Natural” och hemligheten ligger i att kaffebönorna, som egentligen är kärnorna i kaffebären, torkas inuti bären. Det vill säga att bäret i sig självt inte avlägsnas innan torkningsprocessen. Det ”nya” sättet kräver mycket god kännedom om när torkningen är perfekt. Minsta lilla tid för länge i torkningsbäddarna förstör smaken fullständigt. Men om man å andra sidan prickar rätt, får bönorna en helt ny karaktär och smaknyanser som uppskattas väldigt mycket av kaffeälskare.

New Naturals levereras än så länge nästan enbart från Etiopien. Där har processen förfinats under många år och nu blir resultaten så extremt bra att ryktet om New Naturals sprids som en löpeld över världen. Kaffet har under en kortare tid funnits på marknaden men nu börjar de små och exklusiva rosterierna, främst i Nordamerika än så länge, att erbjuda egenrostade New Naturals och det har som sagt blivit en stor snackis i kaffevärlden.

En perfekt torkad-i-frukten-böna ger en komplex sötma som kan anta flera olika smaknyanser så som överdådig bärsmak och mörk choklad i ljusare rostningar, men man kan även skönja mandarinsmak. En förnimmelse av mycket mild alkoholliknande eftersmak som bäst kan liknas vid konjak eller amerikanska whiskysorter, rött vin eller ibland till och med gin. Helhetsupplevelsen av de bästa New Natural-kaffesorterna är mycket tilltalande. Men, om torkningsprocessen gått för långt kan upplevelsen bli den totalt motsatta, särskilt om man dessutom låter sin kopp kaffe svalna. Det är med andra ord viktigt att hitta rätt bland New Naturals-sorterna. Men ett första steg i urvalsprocessen är att se till att ursprunget är södra Etiopien, där är precisionen i torkningsprocesserna idag väldigt god.

Sammanfattningsvis, vill du verkligen imponera på dina kaffeälskande vänner, då är det en noga utvald New Natural du ska bjuda på.

Vill du läsa mer om New Naturals, kolla Kenneth Davids utmärkta rapport på sajten Coffee Review.  /Matte