14:37 19 Mar 2014

Kombinationen kaffe och glass har ju förekommit i olika former genom åren men börjar nu nå bli lite av en trend till och från i allt som har med matlagning att göra! När Spiseriet i Stavangers souschef, Christian André Pettersen, kontaktade oss för att testa nya spännande kombinationer mellan mat och kaffe blev vi naturligtvis både smickrade och glada.

Han har med en av våra espressobönor, Lucaffe Piccolo e Dolce, skapat denna härliga glass och vi har fått exklusiva rättigheter att presentera receptet här. Lägg gärna märke till att Christian André har pyntat glassen med popcorn. I kaffets ursprungsland, Etiopien, serveras faktiskt kaffe och popcorn ofta tillsammans! /Siv

Ingredienser:

10 äggulor 7 dl grädde 3 dl mjölk 180 gr socker 1 vaniljstång 85 gr kaffebönor (espresso)

Tillverkning:

1: Vispa ihop socker och äggulor i en bunke.

2: Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Sila ner i bunken medan du rör om hela tiden.

3: Häll tillbaka i kastrullen som nu är avkyld, värm försiktigt medan du hela tiden rör om (inte låta det koka upp om du inte vill ha äggröra!).

4: Kyl av kastrullen (kan läggas i diskhon som du har fyllt med iskallt vatten) och rör om i ett par minuter.

5: Lägg i kaffebönorna och låt allt dra över natten för bästa resultat.

6: DAG 2: Sila bort kaffebönorna och kör allt i en glassmaskin alt fyll upp en form och ställ in i frysen.