23:32 18 jan 2011

Ni kanske har noterat dem… vinerna med något av orden caffe, café eller barista i namnet. Smakar kaffe sägs det. Och faktum är att kaffetonerna, eller aromerna, är otroligt tydliga! Nästan så att man undrar om det är sant… borde väl vara fejk på något sätt tänker någon direkt. För ”alla vet ju” hur vissa vinmakare ”fuskar” sig till vaniljtoner i vinet genom att stoppa ner ekstavar eller spån i tunnorna. Måste vara några droppar kaffearom inblandat här. Eller?

Faktum är att Pinotagedruvan och framförallt vissa kloner av den har de speciella egenskaper som krävs. De mer subtila mocka- och kaffetonerna har dessutom förstärkts genom fatjäsningen och resultatet blir väldigt speciellt. Mycket tydliga toner av rostat kaffe, choklad och kola framträder. Om man luktar på glaset en stund efter att vinet är uppdrucket blir det nästan löjligt tydligt!

Bra eller dåligt? Ja, smaken är ju som bekant delad. Personligen tycker jag att det är en spännande smak som kan passa till vissa kraftigare kötträtter, gärna vilt. Mustigheten i vinet gör att det även kan passa bra till kryddstarkare rätter. Prova gärna själv! /Boban