09:55 17 Dec 2015

Om man ser sig omkring på mässor, tävlingar och andra kafferelaterade event runtom i världen ser man påfallande ofta väldigt många människor av asiatiskt ursprung. I Asien dricker man väl mest té tänker ni kanske? Börjar det bli stort med kaffe där borta kan man ju undra, speciellt med tanke på det enorma intresset?

Inte alls är svaret. Eller snarare, trenden har funnits där rätt länge. Det kan ofta vara så att de trender vi ser komma till oss, framförallt från USA, egentligen redan har funnits ett bra tag i exempelvis Japan.

Iced Coffee, olika handbryggningsmetoder och annat som det pratats om har sedan länge funnits i Japan, vilket också uppmärksammats på olika håll nu på sistone. Vi ser också att Baristan har en mycket hög status i exempelvis Sydkorea och Japan, utbildningar inom ämnet är mycket populära. Och man tar dessa på stort allvar. Ett exempel på detta är att vi i Norden har två personer som uppnått 100 poängsnivån (varav vår egen Master Barista Matte Carlson är en av dessa två!) medan det i Sydkorea finns över 30 personer på motsvarande nivå.

Ett exempel på en trend som inte riktigt har slagit igenom här i Norden är Cold Brew Coffee. Det innebär i korthet att man inte ens brygger upp kaffet med varmt (hett) vatten utan använder kallt vatten och bryggprocessen tar väldigt lång tid, minst 12 timmar! Tanken med detta är, precis som med Raw Food, att råvaran behåller fler av de nyttiga ämnena och innehåller mindre av de icke önskvärda ämnen som skapas när man upphettar den. Exempelvis så är koffeinhalten oftast lägre.

Det har som sagt skrivits en del om detta med influenser från Asien och en av dessa artiklar kan du spana in nedan. /Boban

https://www.thrillist.com/drink/nation/japanese-coffee-trends-in-america