15:02 12 apr 2018
Cyklarna står prydligt uppradade utanför det lilla cafét i byn. Vi pustar ut med var sitt glas vatten, en smaskig kakaa och en härlig espresso som smakar ljuvligt. Välförtjänt tycker vi alla, efter den riktigt jobbiga klättringen upp hit. Baristan, som precis kommit ut med våra efterlängtade dubbla espresso, pekar ner mot dalen och berättar för oss med stor inlevelse om var vi absolut måste ta det lugnt. Den kurvan är tydligen känd här i trakten, feldoserad och allt. Mer än en cyklist har varit läskigt nära räcket berättar han. ”You have to take it really easy there” säger han med eftertryck. Especially now with the all the new power you got after my fantastic espresso, lägger han till och flinar…

Cykel och kaffe. En kombination som har följts åt i årtionden och har massor gemensamt. Redan på 50-talet gick historierna varma om Gustav Håkansson, ”Stålfarfar” som vid 66 års ålder utklassade konkurrenterna under Sverigeloppet med ett dygn ungefär. Det sägs att hemligheten var en enorm konsumtion av kaffe och kakor som kompenserande för sömnbristen. På 50- och 60-talen sponsrade italienska espressomaskinstillverkaren Faema ett eget framgångsrikt proffslag. Den inte helt okände Eddy Merkcx tog bland annat sina segrar i Tour De France i slutet av 60-talet iförd den vackra rödvita Faematröjan. En intressant koppling för oss på Kaffeknappen då vi idag representerar Faemas moderbolag La Cimbali och dess espressomaskiner här i Norden.

Idag har partnerskapet fått en ny rennässans och kopplingen mellan kaffe och cykling är större än någonsin. Hipsterkulturen kräver i princip att man är en kaffenörd uti fingerspetsarna samtidigt som man i timtal kan fördjupa sig i skillnaden mellan en single speedhoj och en fixie. För att inte tala om vilken utväxling som är lämpligast mellan caféerna på Södermalm och vilken av dessa som är bäst!

Kanske vore det ett hån mot alla cykelnördar som cyklar runt på Italienska landsbygden och dricker espresso om vi säger att espressomaskinens allra första prototyp togs fram av en fransman. Hur mycket bevis som än lades fram skulle ingen Italienare någonsin erkänna det. Det var trots allt Italienarna (Achille Gaggia för att vara mer exakt) som gjorde någonting riktigt av uppfinningen och utvecklade den fantastiska bryggmetoden till vad den är idag.

Espressokulturen har såklart spridits världen över och intresset ökar fortfarande, men någonting som verkligen ökar i populäritet är det omåttliga intresset för att ta fram nya, snygga och annorlunda bryggmetoder, men då pratar vi ”bryggkaffe”. Kanske har du hört talas om en V60 eller en Aeropress men vet du vad en Chemex är? Eller en kanske en Phoenix 70? Kaffenörderiet har sedan ett bra tag passerat hipsterfiltret och nått gemene man, plötsligt ska alla ha en ”handbryggare” hemma. En bra trend tycker vi och ett annat tips från oss på Kaffeknappen är att köpa en egen liten kaffekvarn till hemmet. Många börjar inse att om man ska brygga riktigt gott kaffe och ta det till nya nivåer så måste man investera i en bra kaffekvarn, att mala sina bönor innan bryggning ger överlägset bäst smak.

Vad ska man då köpa för kaffe egentligen? Ja det är såklart en smaksak, men visst är det kul att pröva lite olika kaffen från exotiska länder världen över, specialkaffe, ursprungskaffe, single estate, single origin, ja det finns många termer att fördjupa sig i när det gäller kaffevärlden. Vilken rostning du vill ha är mest en smaksak, men om du tidigare druckit mörkrost kommer du med all sannolikhet att tycka att en ljusrostad single origin från Etiopien kommer att smaka mer te än kaffe, åtminstone i munkänslan. Visst kan man leka lite med doseringen, men med ett mellanrostat kaffe så får du både fyllighet och friskhet i kaffet. Alltför mörkrostade kaffen saknar ofta friskheten, men är istället väldigt fylliga. En smaksak som sagt. Vad föredrar du, prova dig gärna fram!

Glöm dessutom inte att ha rätt malningsgrad för rätt bryggmetod, en bryggning ska ta mellan 4-6 min. Och du, låt aldrig någonsin ditt nybryggda kaffe stå för länge, det ska drickas färskt!

//God tur önskar baristorna i Kaffeknappen Cycle Team!