16:08 28 Dec 2012

Dags att summera ett spännande kaffeår. 2012 var ett mycket spännande år med fortsatta diskussioner vad gäller kaffepriserna och hur det kan komma att se ut framöver. De kraftiga prishöjningarna under 2011 som framförallt drabbade rosterier med högsta kvalitet i blandningarna har avstannat och priset har gått ner något beroende på vilken kvalitet man väljer. Kaffe är dock fantastiskt billigt i förhållande till den tid som läggs ner på att förädla råvaran fram till den koppen du dricker ur. Även historiskt sett har inte kaffet hängt med i utvecklingen. Om man t.ex. jämför med snittpriset på kaffe i mitten av 50-talet som låg på ca 160 kronor per kilo (med dagens penningvärde) är det ju mer än en halvering av priset!

De trender vi kunde skönja under ett par år slog verkligen igenom ordentligt ute på stan, olika mer eller mindre ”nördiga” bryggtekniker är snart standard på varje fik med självaktning. Nu börjar dessutom detta hantverk flytta in i hemmet också, undrar hur många av er som fick en Chemex i julklapp? Frågan är väl när de små undanskuffade manuella espressomaskinerna får sin revansch? Eller om espresso mer blir en enkel & snabb lösning när koffeinbehovet trycker på? Försäljningen av kapsellösningar á la Nespresso och Dolce Gusto tyder på det. Snabbt, enkelt och gott helt enkelt.

Hur det än blir behöver man inte vara orolig för att inte hitta någon passande böna med tanke på det enorma urval som finns, både som nyheter hos de etablerade rosterierna och hos de alla de microrosterier som verkar poppa upp hela tiden. Kul för oss kaffeälskare! Gott nytt år! /Boban