10:44 30 Jun 2011

Frappe (iskaffe) är relativt ovanligt i Sverige vilket är lite anmärkningsvärt. Men fler och fler upptäcker detta fantastiska sätt att avnjuta sitt kaffe – speciellt under varma sommardagar. Nästa gång du måste ta en fikapaus från hängmattan kan jag varmt rekommendera att du avnjuter den med en stor iskaffe, tillsammans med en bit fin-choklad ”apart”. Det slår vilken glass som helst! Här kommer mina tips om hur du gör det perfekta iskaffet:

Aeropress IceCoffee Deluxe
10-12 gram sött, bärigt ursprungskaffe (typ Kenya, Panama eller liknande)
Massor av is
1 tsk Muscovadosocker

Brygg ditt favorit ursprungskaffe i en aeropress där du tillsatt muscovadosocker i det nymalda kaffet, brygg direkt ner i ett glas proppat med iskuber. Njut som det är eller med en skvätt fet mjölk.

Caffè Frapucco
6cl Italiensk espresso (dubbel)
1 dl Ägglikörglass (eller annan valfri glass)
1dl Mjölk
2cl Kahlua
Vispad grädde

Brygg din dubbel espresso ner i ett glas med is, häll alla andra ingredienser i en mixer, häll sedan över espresson och isbitarna och mixa i 30 sekunder. Servera gärna i ett högt glas med fot, toppa med lite vispad grädde.

/Matte