08:57 01 jun 2016

Trendspaning, ”Nitro Coffee”

Vi har pratat om det förut och du har kanske hört talats om Nitro Coffee på nätet vid det här laget men nu börjar det även dyka upp på allvar i Sverige! Vi försöker här reda ut vad Nitro Coffee egentligen är?

Jo, Nitro Coffee är helt enkelt kallbryggt kaffe som injicerats med kvävgas och som sedan serveras ur tappkran likt en stout (en mörk ölsort). Kallbryggt kaffe bryggs långsamt i kallt vatten (precis som det låter) under ca 12-24 timmar och ska inte förväxlas med iskaffe (vanligt kaffe med isbitar).

Är du sugen på att prova Nitro Coffee får du bege dig till någon av de lite ”nördigare” kaffebarerna runt om i Sverige. I Stockholm kan du till exempel hålla ögonen öppna efter kaffecykeln från Velo Coffee, som serverar kallbryggt kaffe. Härligt svalkande dryck som passar perfekt såhär under försommaren! //Matte

 

11:45 23 Dec 2015

Gör din egen jullatte!

Nu när vi verkligen närmar oss julen med stormsteg vill man gärna piffa till sina drycker så att de ska ”smaka lite jul”.

Här kommer ett litet tips från Kaffeknappens Master Barista Matte Carlson på hur du kan göra din egen latte (eller cappuccino) med julsmak.

Det hela är mycket enkelt egentligen, oavsett om du använder din helautomatiska espressomaskin eller kör manuellt. Du börjar med att lägga i 2 teskedar av din egentillverkade julmix (pepparkakskross) i koppen innan du häller på kaffe och mjölk(skum). Har du ingen espressomaskin hemma funkar det även med mörkrostat bryggkaffe och varm mjölk.

Julmixen som vi pratar om gör du enklast enligt följande;

Smula ner dina favoritpepparkakor i en liten skål, använd gärna en mortel så att det blir så finmalt som möjligt. Tillsätt lite mald ingefära och kardemumma samt råsocker efter smak. Toppa gärna med lite kanel. /Matte

09:55 17 Dec 2015

Kaffetrender i världen….

Om man ser sig omkring på mässor, tävlingar och andra kafferelaterade event runtom i världen ser man påfallande ofta väldigt många människor av asiatiskt ursprung. I Asien dricker man väl mest té tänker ni kanske? Börjar det bli stort med kaffe där borta kan man ju undra, speciellt med tanke på det enorma intresset?

Inte alls är svaret. Eller snarare, trenden har funnits där rätt länge. Det kan ofta vara så att de trender vi ser komma till oss, framförallt från USA, egentligen redan har funnits ett bra tag i exempelvis Japan.

Iced Coffee, olika handbryggningsmetoder och annat som det pratats om har sedan länge funnits i Japan, vilket också uppmärksammats på olika håll nu på sistone. Vi ser också att Baristan har en mycket hög status i exempelvis Sydkorea och Japan, utbildningar inom ämnet är mycket populära. Och man tar dessa på stort allvar. Ett exempel på detta är att vi i Norden har två personer som uppnått 100 poängsnivån (varav vår egen Master Barista Matte Carlson är en av dessa två!) medan det i Sydkorea finns över 30 personer på motsvarande nivå.

Ett exempel på en trend som inte riktigt har slagit igenom här i Norden är Cold Brew Coffee. Det innebär i korthet att man inte ens brygger upp kaffet med varmt (hett) vatten utan använder kallt vatten och bryggprocessen tar väldigt lång tid, minst 12 timmar! Tanken med detta är, precis som med Raw Food, att råvaran behåller fler av de nyttiga ämnena och innehåller mindre av de icke önskvärda ämnen som skapas när man upphettar den. Exempelvis så är koffeinhalten oftast lägre.

Det har som sagt skrivits en del om detta med influenser från Asien och en av dessa artiklar kan du spana in nedan. /Boban

https://www.thrillist.com/drink/nation/japanese-coffee-trends-in-america

 

14:27 23 Nov 2015

Roffe och gänget på plats i Milano!

För en vecka sedan reste vår ”teknikprofessor” Roffe Andersson ner till Milano med ett team för att bl.a. lära sig allt om den nya espressomaskinen Cimbali S30. Ett mycket lärorikt besök och enligt gänget på plats riktigt trevligt sådant. Och som vanligt ett härligt bemötande från våra italienska värdar med Stefano Caverzaschi i spetsen…

 

09:37 17 Nov 2015

Sveriges snyggaste kontor!

Idag avgörs finalen av årets tävling Sveriges Snyggaste Kontor som sedan något år arrangeras av Lokalnytt. I anslutning till Fastighetsmarknadsdagen koras vinnaren av en prominent jury och får förutom äran och all uppmärksamhet/publicitet, ett exklusivt konstverk. I tävlingen kommer det kontor som bäst uppfyller kriterierna stil, arbetsmiljö och nytänkande att vinna.

Att inreda ett kontor med omtanke och skapa mötesmiljöer som genererar mervärden på olika sätt ligger oss varmt om hjärtat och därför noterar vi med glädje att mer än 25% av de närmare 55 nominerade kontoren är våra kunder! Dessutom är 3 av de 5 finalisterna kunder hos oss. En slump? Vi tror inte det, rätt fikamiljö spelar naturligtvis in i bilden och för företag som tänker ”hela vägen” och i morgon håller vi tummarna för att någon av dessa tre utnämns till segrare! /Boban

 

08:10 05 Nov 2015

La Cimbali S30 – kaffemaskinen som tar klivet in i framtiden!

En av de stora nyheterna inför 2016 som visades på mässan i Milano nyligen var italienska La Cimbalis nya S30. En helt fantastisk helautomatisk espressomaskin som tar klivet in i framtiden! Vi på Kaffeknappen är oerhört stolta över att kunna presentera denna kaffemaskin som har potential att revolutionera branschen. Klassisk italiensk designtradition kombinerat med modern teknik, allt av högsta kvalitet. Och naturligtvis; den serverar Espresso och Cappuccino som skulle göra många Baristor gröna av avund… https://www.youtube.com/watch?v=xqEifGo1xTY&feature=player_detailpage
12:20 24 okt 2015

Årets julkaffe är här!

Äntligen har årets julkaffe kommit in på lager och vi vill ju naturligtvis prova kaffet med olika bryggningar. Första intrycket; en riktig fullträff! Fylligt och samtidigt mjukt och välbalanserat, det här tyckte vi om! Kan verkligen rekommenderas, prova gärna!

Om du känner dig sugen att kombinera med något sött kanske After Eights specialversion My Favourite kan vara något inför julen?

 

 

17:42 25 sep 2015

Mästare igen!

Vi är inte bara bra på kaffe, uppenbarligen så finns det andra saker i vår repertoar… igår onsdag gick Örgryte IS sponsormästerskap i fotboll av stapeln och naturligtvis hade Kaffeknappen ett lag med. Ledda av lagkapten Robin Lund, som i vanliga fall är Teamledare på Kaffeknappen här i Göteborg, spelade grabbarna (vårt superproffs Sarah från Stockholm kunde tyvärr inte åka ner till oss) en riktigt fin fotboll ibland men framförallt så hade alla deltagare fantastiskt roligt! Ett särskilt omnämnande måste även gå till Jonas Kinnander som visade tidigare oanade talanger i denna ädla sport.

Slutresultatet? Om ni nödvändigtvis måste veta det så står den ståtliga bucklan numera på en fin plats här på Kaffeknappens kontor på Sofierogatan, kom gärna förbi och kolla. Vi lovar att bjuda på kaffe i världsklass. Också. /Jens

 

12:53 15 sep 2015

Kaffets dag den 1 oktober!

Vi vill bara påminna om att det snart är dags för International Coffee Day! Här på Kaffeknappen kommer vi naturligtvis att uppmärksamma detta på olika sätt och vi hoppas verkligen att alla kaffeälskare runt om i landet också gör det. Du kan läsa mer om detta på http://scae.com/news-and-events/international-coffee-day

20:10 06 sep 2015

Kaffeknappen i Milano

För att spetsa till kaffekunskaperna begav sig 20-talet kaffeknappar till Milano och våra samarbetspartners La Cimbali och Varesina Caffè. Precis hemkomna efter några härligt soliga dagar kan vi inte låta bli att hylla våra italienska samarbetspartners enorma passion för kaffet. Denna passion genomsyrar verkligen allt de gör in i minsta detalj och det gillar vi!

Besöket inleddes med en liten kaffetour i Milano. Från trendiga caféer med elegant design till några av de mest klassiska med en gemensam nämnare; en espressomaskin från La Cimbali som centralpunkt! Många espresso blev det…

Dagen efter var det dags för besök hos La Cimbali i Binasco strax söder om Milano. Vi  började i MuMac, ett museum om espressomaskinens historia som uppfördes 2012. Mycket intressant och en hel del kuriosa kring espresso som vi gärna delar med oss framöver. En kaffeprovning stod också på programmet och vi fick tillfälle att briljera lite med våra kunskaper. Helgen rundades av med en härlig båtfärd på Lago Maggiore och därefter besök hos vår samarbetspartner Varesina, ett litet familjeägt rosteri i Varese strax nordväst om Milano vid foten av alperna. Vi bjöds på en härlig natur och mycket gott även den dagen! /Boban