12:24 21 Apr 2017

Espresso Martini by Matte

En av favoriterna från London Coffee Festival var Espresso martini och nedan följer vår Master Barista Matte Carlsons tolkning.

Ingredienser:

  • 50ml premium vodka
  • 35ml Kaluha kaffelikör
  • 1 shot (40ml) Varesina Silver Espresso (eller annan 100% Arabica espresso)
  • Iskuber
  • Blanda vodka, kaffelikör och en färskbryggd espresso i en shaker tillsammans med iskuberna och skaka ordentligt.

    Servera i ett martiniglas tillsammans med några iskuber, garnera med kaffebönor.

    Låt väl smaka!

     //Matte

     

    11:26 17 Apr 2017

    London Coffee Festival 2017

    London Coffee Festival är Storbritanniens och en av världens största kaffefestivaler för att belysa och visa upp Londons kreativa och innovativa kaffescen. Följ med i rapporten från vår man på plats.

    Festivalen som är det officiella startskottet för UK Coffee Week, samlar över 30000 kaffenördar för att frossa i smak, design och nyheter inom kaffevärlden. Som besökare har man chansen att få träffa och se några av världens bästa baristor utföra sitt hantverk. Hundratals utställare erbjuder provsmakningar av kaffe, specialte och annat ätbart, allt inramat i en skön miljö med liveband som sätter musik till upplevelsen. Bland allt gott som fanns att prova var det dock några produkter som stack ut och som jag tror vi kommer få se mycket av framöver:

  • Coldbrew – Växer så det knakar och det kommer i en mängd olika varianter, på flaska och i burk, handbryggt. Både stora och små aktörer kommer med just sin variant så vi får se när det börjar blomma upp även här i Sverige.
  • Specialkaffe i Nespressokapslar från mindre rosterier har nu börjat dyka upp, vilket är kul då det ger fler möjligheten att prova spännande blandningar hemma.
  • Mjölksubstituten har tagit sig över atlanten på allvar och det dyker nu upp allt fler varianter. Havredryck känner de flesta till i Sverige men vi har även mandel, cocos(!) och soyaprodukter av alla dess slag som fungerar mycket bra att skumma till cappuccinon eller latten.
  • Hälso- och miljötrenden håller i sig och det experimenteras med islatte och även kaffedrinkar som innehåller superbär och greens till förmån för sockret som det minskas av.
  •  
     

     

    /Matte

     

    14:41 17 Feb 2017

    Europeiska och Nordamerikanska specialkaffeföreningarna går ihop.

    Sedan årsskiftet har Specialkaffeföreningen i Amerika (SCAA), grundat 1982, och Europeiska specialkaffeföreningen (SCAE), grundat 1998, officiellt gått ihop i en organisation. Den nya organisationen, Speciality Coffee Association (SCA) lanserade nu i februari sin nya logotype som kommer dyka upp i olika sammanhang framöver. Gå in på länken för att läsa mer.

     

    08:35 01 Feb 2017

    Vetenskapen bakom en god kopp kaffe

    Att kaffe är gott vet vi alla men vad består egentligen en kopp kaffe av och hur påverkar den oss? Den här mycket intressanta artikeln, bryter ner koppen kaffe i dess komponenter, “Bönan”, “Rostningen”, “Vattnet”, “Malning & bryggmetod” och slutligen eventuella tillsatser. Luta dig tillbaka och kanske lär du dig något nytt, om inte så är repetition kunskapens moder. //Fredrik

     Kaffekopp

    16:47 15 Jan 2017

    En väckarklocka helt i vår smak…

    BARISIEUR från designern Joshua Renouf är räddningen för alla oss som ser kaffet som en självklarhet på morgonen. Snooze-knappen byts ut mot några minuters skön väntan på en färskbryggd kopp kaffe. På Joshuas hemsida kan du läsa mer om denna väckarklocka/kaffebryggare. //Matte

    Väckarklocka/Kaffebryggare

    09:20 11 Nov 2016

    Värmande terecept

    Nu när vintern kommit med besked finns det väl inget bättre än att sätta sig framför brasan och värma sig med något varmt efter att ha skottat fram bilen, lekt i pulkabacken eller bara varit ute i det fina vintervädret. Jag vill därför dela med mig mina godaste te-drinkrecept, med eller utan alkohol det väljer du själv. //Matte, Master Barista Kaffeknappen

    After Eightball

    • Newby Peppermint Tea
    • 2 cl chokladsås (alt. kakaolikör)
    • Varm skummad mjölk
    • Riven choklad

    Ringla chokladsås på glasets insida medan du snurrar glaset, häll i chokladsås (alt. Kakaolikör) i botten av glaset. Fyll på med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4min, fyll på med varm mjölk, gärna skummad. Garnera med riven choklad.

     

    Red is the new black

    • Bogawantalawa Rooibos Honey
    • 2 cl mandelsyrup (alt. mandellikör)
    • Varm skummad mjölk
    • Honung
    • Vaniljstång

    Häll i ca 2 cl mandelsyryp (alt. Mandellikör) och en skvätt honung i ett stort glas eller en stor mugg. Fyll på med hett vatten till 2/3 och brygg teet i 5-10 min. Toppa med varm skummad mjölk och garnera med en vaniljstång.

    Holy Cow

    • Newby Masala Chai Tea
    • 2cl Cognac
    • Varm skummad mjölk
    • Färskriven kardemumma

    Häll 2 cl Cognac i en stor temugg. Fyll upp med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4 min. Fyll upp med varm skummad mjölk och garnera med färskriven kardemumma. 

    Capri in a glass

    • Bogawantalawa liquorice lemon delight
    • 2 cl Limoncello
    • 2 cl kolsyrat vatten
    • Färskpressad citron
    • En citronskiva

    Fyll upp ett glas med hett vatten och brygg teet i 5-10 min. Häll i 2 cl limoncello och ca 2 cl kolsyrat vatten och pressa i lite citronsaft, garnera med en skiva citron.

    08:57 01 Jun 2016

    Trendspaning, “Nitro Coffee”

    Vi har pratat om det förut och du har kanske hört talats om Nitro Coffee på nätet vid det här laget men nu börjar det även dyka upp på allvar i Sverige! Vi försöker här reda ut vad Nitro Coffee egentligen är?

    Jo, Nitro Coffee är helt enkelt kallbryggt kaffe som injicerats med kvävgas och som sedan serveras ur tappkran likt en stout (en mörk ölsort). Kallbryggt kaffe bryggs långsamt i kallt vatten (precis som det låter) under ca 12-24 timmar och ska inte förväxlas med iskaffe (vanligt kaffe med isbitar).

    Är du sugen på att prova Nitro Coffee får du bege dig till någon av de lite ”nördigare” kaffebarerna runt om i Sverige. I Stockholm kan du till exempel hålla ögonen öppna efter kaffecykeln från Velo Coffee, som serverar kallbryggt kaffe. Härligt svalkande dryck som passar perfekt såhär under försommaren! //Matte

     

    11:45 23 Dec 2015

    Gör din egen jullatte!

    Nu när vi verkligen närmar oss julen med stormsteg vill man gärna piffa till sina drycker så att de ska “smaka lite jul”.

    Här kommer ett litet tips från Kaffeknappens Master Barista Matte Carlson på hur du kan göra din egen latte (eller cappuccino) med julsmak.

    Det hela är mycket enkelt egentligen, oavsett om du använder din helautomatiska espressomaskin eller kör manuellt. Du börjar med att lägga i 2 teskedar av din egentillverkade julmix (pepparkakskross) i koppen innan du häller på kaffe och mjölk(skum). Har du ingen espressomaskin hemma funkar det även med mörkrostat bryggkaffe och varm mjölk.

    Julmixen som vi pratar om gör du enklast enligt följande;

    Smula ner dina favoritpepparkakor i en liten skål, använd gärna en mortel så att det blir så finmalt som möjligt. Tillsätt lite mald ingefära och kardemumma samt råsocker efter smak. Toppa gärna med lite kanel. /Matte

    09:55 17 Dec 2015

    Kaffetrender i världen….

    Om man ser sig omkring på mässor, tävlingar och andra kafferelaterade event runtom i världen ser man påfallande ofta väldigt många människor av asiatiskt ursprung. I Asien dricker man väl mest té tänker ni kanske? Börjar det bli stort med kaffe där borta kan man ju undra, speciellt med tanke på det enorma intresset?

    Inte alls är svaret. Eller snarare, trenden har funnits där rätt länge. Det kan ofta vara så att de trender vi ser komma till oss, framförallt från USA, egentligen redan har funnits ett bra tag i exempelvis Japan.

    Iced Coffee, olika handbryggningsmetoder och annat som det pratats om har sedan länge funnits i Japan, vilket också uppmärksammats på olika håll nu på sistone. Vi ser också att Baristan har en mycket hög status i exempelvis Sydkorea och Japan, utbildningar inom ämnet är mycket populära. Och man tar dessa på stort allvar. Ett exempel på detta är att vi i Norden har två personer som uppnått 100 poängsnivån (varav vår egen Master Barista Matte Carlson är en av dessa två!) medan det i Sydkorea finns över 30 personer på motsvarande nivå.

    Ett exempel på en trend som inte riktigt har slagit igenom här i Norden är Cold Brew Coffee. Det innebär i korthet att man inte ens brygger upp kaffet med varmt (hett) vatten utan använder kallt vatten och bryggprocessen tar väldigt lång tid, minst 12 timmar! Tanken med detta är, precis som med Raw Food, att råvaran behåller fler av de nyttiga ämnena och innehåller mindre av de icke önskvärda ämnen som skapas när man upphettar den. Exempelvis så är koffeinhalten oftast lägre.

    Det har som sagt skrivits en del om detta med influenser från Asien och en av dessa artiklar kan du spana in nedan. /Boban

    https://www.thrillist.com/drink/nation/japanese-coffee-trends-in-america

     

    14:27 23 Nov 2015

    Roffe och gänget på plats i Milano!

    För en vecka sedan reste vår ”teknikprofessor” Roffe Andersson ner till Milano med ett team för att bl.a. lära sig allt om den nya espressomaskinen Cimbali S30. Ett mycket lärorikt besök och enligt gänget på plats riktigt trevligt sådant. Och som vanligt ett härligt bemötande från våra italienska värdar med Stefano Caverzaschi i spetsen…