15:02 12 Apr 2018

Kaffe + Cykel – En kärlek som aldrig rostar

Cyklarna står prydligt uppradade utanför det lilla cafét i byn. Vi pustar ut med var sitt glas vatten, en smaskig kakaa och en härlig espresso som smakar ljuvligt. Välförtjänt tycker vi alla, efter den riktigt jobbiga klättringen upp hit. Baristan, som precis kommit ut med våra efterlängtade dubbla espresso, pekar ner mot dalen och berättar för oss med stor inlevelse om var vi absolut måste ta det lugnt. Den kurvan är tydligen känd här i trakten, feldoserad och allt. Mer än en cyklist har varit läskigt nära räcket berättar han. ”You have to take it really easy there” säger han med eftertryck. Especially now with the all the new power you got after my fantastic espresso, lägger han till och flinar…

Cykel och kaffe. En kombination som har följts åt i årtionden och har massor gemensamt. Redan på 50-talet gick historierna varma om Gustav Håkansson, ”Stålfarfar” som vid 66 års ålder utklassade konkurrenterna under Sverigeloppet med ett dygn ungefär. Det sägs att hemligheten var en enorm konsumtion av kaffe och kakor som kompenserande för sömnbristen. På 50- och 60-talen sponsrade italienska espressomaskinstillverkaren Faema ett eget framgångsrikt proffslag. Den inte helt okände Eddy Merkcx tog bland annat sina segrar i Tour De France i slutet av 60-talet iförd den vackra rödvita Faematröjan. En intressant koppling för oss på Kaffeknappen då vi idag representerar Faemas moderbolag La Cimbali och dess espressomaskiner här i Norden.

Idag har partnerskapet fått en ny rennässans och kopplingen mellan kaffe och cykling är större än någonsin. Hipsterkulturen kräver i princip att man är en kaffenörd uti fingerspetsarna samtidigt som man i timtal kan fördjupa sig i skillnaden mellan en single speedhoj och en fixie. För att inte tala om vilken utväxling som är lämpligast mellan caféerna på Södermalm och vilken av dessa som är bäst!

Kanske vore det ett hån mot alla cykelnördar som cyklar runt på Italienska landsbygden och dricker espresso om vi säger att espressomaskinens allra första prototyp togs fram av en fransman. Hur mycket bevis som än lades fram skulle ingen Italienare någonsin erkänna det. Det var trots allt Italienarna (Achille Gaggia för att vara mer exakt) som gjorde någonting riktigt av uppfinningen och utvecklade den fantastiska bryggmetoden till vad den är idag.

Espressokulturen har såklart spridits världen över och intresset ökar fortfarande, men någonting som verkligen ökar i populäritet är det omåttliga intresset för att ta fram nya, snygga och annorlunda bryggmetoder, men då pratar vi ”bryggkaffe”. Kanske har du hört talas om en V60 eller en Aeropress men vet du vad en Chemex är? Eller en kanske en Phoenix 70? Kaffenörderiet har sedan ett bra tag passerat hipsterfiltret och nått gemene man, plötsligt ska alla ha en ”handbryggare” hemma. En bra trend tycker vi och ett annat tips från oss på Kaffeknappen är att köpa en egen liten kaffekvarn till hemmet. Många börjar inse att om man ska brygga riktigt gott kaffe och ta det till nya nivåer så måste man investera i en bra kaffekvarn, att mala sina bönor innan bryggning ger överlägset bäst smak.

Vad ska man då köpa för kaffe egentligen? Ja det är såklart en smaksak, men visst är det kul att pröva lite olika kaffen från exotiska länder världen över, specialkaffe, ursprungskaffe, single estate, single origin, ja det finns många termer att fördjupa sig i när det gäller kaffevärlden. Vilken rostning du vill ha är mest en smaksak, men om du tidigare druckit mörkrost kommer du med all sannolikhet att tycka att en ljusrostad single origin från Etiopien kommer att smaka mer te än kaffe, åtminstone i munkänslan. Visst kan man leka lite med doseringen, men med ett mellanrostat kaffe så får du både fyllighet och friskhet i kaffet. Alltför mörkrostade kaffen saknar ofta friskheten, men är istället väldigt fylliga. En smaksak som sagt. Vad föredrar du, prova dig gärna fram!

Glöm dessutom inte att ha rätt malningsgrad för rätt bryggmetod, en bryggning ska ta mellan 4-6 min. Och du, låt aldrig någonsin ditt nybryggda kaffe stå för länge, det ska drickas färskt!

//God tur önskar baristorna i Kaffeknappen Cycle Team!
16:21 18 Okt 2017

Kaffe i fast form


Igår kom då äntligen mina smakprover från Lettiska företaget Coffee Pixels. Det hela startade med idén om att försöka hitta ett nytt sätt att njuta av specialkaffe och då framförallt på språng. Företaget erbjuder idag två produkter i form av små ”chokladkakor” men istället för kakaobönor tillverkad på kaffebönor.


Ingredienserna är således kaffebönor av arabica, cascara (torkat fruktkött från kaffebäret), kakaofett, rörsocker och Himalaya-salt som på 10g som har ett koffeininnehåll motsvarande en espresso.

Fruktig, smörig mellanmörk choklad är nog det närmaste man kan komma rent smakmässigt. Det är en spännande produkt även om jag personligen inte tyckte att den kunde ersätta mitt morgonkaffe, däremot så kan jag helt klart tänka mig att ha en i väskan om energinivån skulle gå ner när man är ute på stan.

//Fredrik

13:11 28 Aug 2017

Drick kaffe och lev längre!

Återigen har forskningen visat på kaffets positiva effekter samt att det är en viktig del av en hälsosam livsstil. Under helgen hölls en läkarkongress för kardiologer och där presenterades ny spansk forskning som påvisade att personer över 45 år som dricker minst 4 koppar kaffe om dagen löper betydligt lägre risk att dö i förtid jämfört med de som konsumerar mindre eller inget kaffe. Du kan läsa pressmedelandet i sin helhet här.
12:24 21 Apr 2017

Espresso Martini by Matte

En av favoriterna från London Coffee Festival var Espresso martini och nedan följer vår Master Barista Matte Carlsons tolkning. Ingredienser:
  • 50ml premium vodka
  • 35ml Kaluha kaffelikör
  • 1 shot (40ml) Varesina Silver Espresso (eller annan 100% Arabica espresso)
  • Iskuber
Blanda vodka, kaffelikör och en färskbryggd espresso i en shaker tillsammans med iskuberna och skaka ordentligt. Servera i ett martiniglas tillsammans med några iskuber, garnera med kaffebönor. Låt väl smaka! //Matte
Espresso Martini i vårsolen

En espresso martini i vårsolen vid årets kaffefestival i London.

11:26 17 Apr 2017

London Coffee Festival 2017

London Coffee Festival är Storbritanniens och en av världens största kaffefestivaler för att belysa och visa upp Londons kreativa och innovativa kaffescen. Följ med i rapporten från vår man på plats.

Festivalen som är det officiella startskottet för UK Coffee Week, samlar över 30000 kaffenördar för att frossa i smak, design och nyheter inom kaffevärlden. Som besökare har man chansen att få träffa och se några av världens bästa baristor utföra sitt hantverk. Hundratals utställare erbjuder provsmakningar av kaffe, specialte och annat ätbart, allt inramat i en skön miljö med liveband som sätter musik till upplevelsen. Bland allt gott som fanns att prova var det dock några produkter som stack ut och som jag tror vi kommer få se mycket av framöver:

  • Coldbrew – Växer så det knakar och det kommer i en mängd olika varianter, på flaska och i burk, handbryggt. Både stora och små aktörer kommer med just sin variant så vi får se när det börjar blomma upp även här i Sverige.
  • Specialkaffe i Nespressokapslar från mindre rosterier har nu börjat dyka upp, vilket är kul då det ger fler möjligheten att prova spännande blandningar hemma.
  • Mjölksubstituten har tagit sig över atlanten på allvar och det dyker nu upp allt fler varianter. Havredryck känner de flesta till i Sverige men vi har även mandel, cocos(!) och soyaprodukter av alla dess slag som fungerar mycket bra att skumma till cappuccinon eller latten.
  • Hälso- och miljötrenden håller i sig och det experimenteras med islatte och även kaffedrinkar som innehåller superbär och greens till förmån för sockret som det minskas av.
  •  
     

     

    /Matte

     

    14:41 17 Feb 2017

    Europeiska och Nordamerikanska specialkaffeföreningarna går ihop.

    Sedan årsskiftet har Specialkaffeföreningen i Amerika (SCAA), grundat 1982, och Europeiska specialkaffeföreningen (SCAE), grundat 1998, officiellt gått ihop i en organisation. Den nya organisationen, Speciality Coffee Association (SCA) lanserade nu i februari sin nya logotype som kommer dyka upp i olika sammanhang framöver. Gå in på länken för att läsa mer.

     

    08:35 01 Feb 2017

    Vetenskapen bakom en god kopp kaffe

    Att kaffe är gott vet vi alla men vad består egentligen en kopp kaffe av och hur påverkar den oss? Den här mycket intressanta artikeln, bryter ner koppen kaffe i dess komponenter, ”Bönan”, ”Rostningen”, ”Vattnet”, ”Malning & bryggmetod” och slutligen eventuella tillsatser. Luta dig tillbaka och kanske lär du dig något nytt, om inte så är repetition kunskapens moder. //Fredrik

     Kaffekopp

    16:47 15 Jan 2017

    En väckarklocka helt i vår smak…

    BARISIEUR från designern Joshua Renouf är räddningen för alla oss som ser kaffet som en självklarhet på morgonen. Snooze-knappen byts ut mot några minuters skön väntan på en färskbryggd kopp kaffe. På Joshuas hemsida kan du läsa mer om denna väckarklocka/kaffebryggare. //Matte

    Väckarklocka/Kaffebryggare

    09:20 11 Nov 2016

    Värmande terecept

    Nu när vintern kommit med besked finns det väl inget bättre än att sätta sig framför brasan och värma sig med något varmt efter att ha skottat fram bilen, lekt i pulkabacken eller bara varit ute i det fina vintervädret. Jag vill därför dela med mig mina godaste te-drinkrecept, med eller utan alkohol det väljer du själv. //Matte, Master Barista Kaffeknappen

    After Eightball

    • Newby Peppermint Tea
    • 2 cl chokladsås (alt. kakaolikör)
    • Varm skummad mjölk
    • Riven choklad

    Ringla chokladsås på glasets insida medan du snurrar glaset, häll i chokladsås (alt. Kakaolikör) i botten av glaset. Fyll på med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4min, fyll på med varm mjölk, gärna skummad. Garnera med riven choklad.

     

    Red is the new black

    • Bogawantalawa Rooibos Honey
    • 2 cl mandelsyrup (alt. mandellikör)
    • Varm skummad mjölk
    • Honung
    • Vaniljstång

    Häll i ca 2 cl mandelsyryp (alt. Mandellikör) och en skvätt honung i ett stort glas eller en stor mugg. Fyll på med hett vatten till 2/3 och brygg teet i 5-10 min. Toppa med varm skummad mjölk och garnera med en vaniljstång.

    Holy Cow

    • Newby Masala Chai Tea
    • 2cl Cognac
    • Varm skummad mjölk
    • Färskriven kardemumma

    Häll 2 cl Cognac i en stor temugg. Fyll upp med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4 min. Fyll upp med varm skummad mjölk och garnera med färskriven kardemumma. 

    Capri in a glass

    • Bogawantalawa liquorice lemon delight
    • 2 cl Limoncello
    • 2 cl kolsyrat vatten
    • Färskpressad citron
    • En citronskiva

    Fyll upp ett glas med hett vatten och brygg teet i 5-10 min. Häll i 2 cl limoncello och ca 2 cl kolsyrat vatten och pressa i lite citronsaft, garnera med en skiva citron.

    08:57 01 Jun 2016

    Trendspaning, ”Nitro Coffee”

    Vi har pratat om det förut och du har kanske hört talats om Nitro Coffee på nätet vid det här laget men nu börjar det även dyka upp på allvar i Sverige! Vi försöker här reda ut vad Nitro Coffee egentligen är?

    Jo, Nitro Coffee är helt enkelt kallbryggt kaffe som injicerats med kvävgas och som sedan serveras ur tappkran likt en stout (en mörk ölsort). Kallbryggt kaffe bryggs långsamt i kallt vatten (precis som det låter) under ca 12-24 timmar och ska inte förväxlas med iskaffe (vanligt kaffe med isbitar).

    Är du sugen på att prova Nitro Coffee får du bege dig till någon av de lite ”nördigare” kaffebarerna runt om i Sverige. I Stockholm kan du till exempel hålla ögonen öppna efter kaffecykeln från Velo Coffee, som serverar kallbryggt kaffe. Härligt svalkande dryck som passar perfekt såhär under försommaren! //Matte