16:21 18 Okt 2017

Kaffe i fast form


Igår kom då äntligen mina smakprover från Lettiska företaget Coffee Pixels. Det hela startade med idén om att försöka hitta ett nytt sätt att njuta av specialkaffe och då framförallt på språng. Företaget erbjuder idag två produkter i form av små ”chokladkakor” men istället för kakaobönor tillverkad på kaffebönor.


Ingredienserna är således kaffebönor av arabica, cascara (torkat fruktkött från kaffebäret), kakaofett, rörsocker och Himalaya-salt som på 10g som har ett koffeininnehåll motsvarande en espresso.

Fruktig, smörig mellanmörk choklad är nog det närmaste man kan komma rent smakmässigt. Det är en spännande produkt även om jag personligen inte tyckte att den kunde ersätta mitt morgonkaffe, däremot så kan jag helt klart tänka mig att ha en i väskan om energinivån skulle gå ner när man är ute på stan.

//Fredrik

13:11 28 Aug 2017

Drick kaffe och lev längre!

Återigen har forskningen visat på kaffets positiva effekter samt att det är en viktig del av en hälsosam livsstil. Under helgen hölls en läkarkongress för kardiologer och där presenterades ny spansk forskning som påvisade att personer över 45 år som dricker minst 4 koppar kaffe om dagen löper betydligt lägre risk att dö i förtid jämfört med de som konsumerar mindre eller inget kaffe. Du kan läsa pressmedelandet i sin helhet här.
12:24 21 Apr 2017

Espresso Martini by Matte

En av favoriterna från London Coffee Festival var Espresso martini och nedan följer vår Master Barista Matte Carlsons tolkning. Ingredienser:
 • 50ml premium vodka
 • 35ml Kaluha kaffelikör
 • 1 shot (40ml) Varesina Silver Espresso (eller annan 100% Arabica espresso)
 • Iskuber
Blanda vodka, kaffelikör och en färskbryggd espresso i en shaker tillsammans med iskuberna och skaka ordentligt. Servera i ett martiniglas tillsammans med några iskuber, garnera med kaffebönor. Låt väl smaka! //Matte
Espresso Martini i vårsolen

En espresso martini i vårsolen vid årets kaffefestival i London.

11:26 17 Apr 2017

London Coffee Festival 2017

London Coffee Festival är Storbritanniens och en av världens största kaffefestivaler för att belysa och visa upp Londons kreativa och innovativa kaffescen. Följ med i rapporten från vår man på plats.

Festivalen som är det officiella startskottet för UK Coffee Week, samlar över 30000 kaffenördar för att frossa i smak, design och nyheter inom kaffevärlden. Som besökare har man chansen att få träffa och se några av världens bästa baristor utföra sitt hantverk. Hundratals utställare erbjuder provsmakningar av kaffe, specialte och annat ätbart, allt inramat i en skön miljö med liveband som sätter musik till upplevelsen. Bland allt gott som fanns att prova var det dock några produkter som stack ut och som jag tror vi kommer få se mycket av framöver:

 • Coldbrew – Växer så det knakar och det kommer i en mängd olika varianter, på flaska och i burk, handbryggt. Både stora och små aktörer kommer med just sin variant så vi får se när det börjar blomma upp även här i Sverige.
 • Specialkaffe i Nespressokapslar från mindre rosterier har nu börjat dyka upp, vilket är kul då det ger fler möjligheten att prova spännande blandningar hemma.
 • Mjölksubstituten har tagit sig över atlanten på allvar och det dyker nu upp allt fler varianter. Havredryck känner de flesta till i Sverige men vi har även mandel, cocos(!) och soyaprodukter av alla dess slag som fungerar mycket bra att skumma till cappuccinon eller latten.
 • Hälso- och miljötrenden håller i sig och det experimenteras med islatte och även kaffedrinkar som innehåller superbär och greens till förmån för sockret som det minskas av.
 •  
   

   

  /Matte

   

  14:41 17 Feb 2017

  Europeiska och Nordamerikanska specialkaffeföreningarna går ihop.

  Sedan årsskiftet har Specialkaffeföreningen i Amerika (SCAA), grundat 1982, och Europeiska specialkaffeföreningen (SCAE), grundat 1998, officiellt gått ihop i en organisation. Den nya organisationen, Speciality Coffee Association (SCA) lanserade nu i februari sin nya logotype som kommer dyka upp i olika sammanhang framöver. Gå in på länken för att läsa mer.

   

  08:35 01 Feb 2017

  Vetenskapen bakom en god kopp kaffe

  Att kaffe är gott vet vi alla men vad består egentligen en kopp kaffe av och hur påverkar den oss? Den här mycket intressanta artikeln, bryter ner koppen kaffe i dess komponenter, ”Bönan”, ”Rostningen”, ”Vattnet”, ”Malning & bryggmetod” och slutligen eventuella tillsatser. Luta dig tillbaka och kanske lär du dig något nytt, om inte så är repetition kunskapens moder. //Fredrik

   Kaffekopp

  16:47 15 Jan 2017

  En väckarklocka helt i vår smak…

  BARISIEUR från designern Joshua Renouf är räddningen för alla oss som ser kaffet som en självklarhet på morgonen. Snooze-knappen byts ut mot några minuters skön väntan på en färskbryggd kopp kaffe. På Joshuas hemsida kan du läsa mer om denna väckarklocka/kaffebryggare. //Matte

  Väckarklocka/Kaffebryggare

  09:20 11 Nov 2016

  Värmande terecept

  Nu när vintern kommit med besked finns det väl inget bättre än att sätta sig framför brasan och värma sig med något varmt efter att ha skottat fram bilen, lekt i pulkabacken eller bara varit ute i det fina vintervädret. Jag vill därför dela med mig mina godaste te-drinkrecept, med eller utan alkohol det väljer du själv. //Matte, Master Barista Kaffeknappen

  After Eightball

  • Newby Peppermint Tea
  • 2 cl chokladsås (alt. kakaolikör)
  • Varm skummad mjölk
  • Riven choklad

  Ringla chokladsås på glasets insida medan du snurrar glaset, häll i chokladsås (alt. Kakaolikör) i botten av glaset. Fyll på med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4min, fyll på med varm mjölk, gärna skummad. Garnera med riven choklad.

   

  Red is the new black

  • Bogawantalawa Rooibos Honey
  • 2 cl mandelsyrup (alt. mandellikör)
  • Varm skummad mjölk
  • Honung
  • Vaniljstång

  Häll i ca 2 cl mandelsyryp (alt. Mandellikör) och en skvätt honung i ett stort glas eller en stor mugg. Fyll på med hett vatten till 2/3 och brygg teet i 5-10 min. Toppa med varm skummad mjölk och garnera med en vaniljstång.

  Holy Cow

  • Newby Masala Chai Tea
  • 2cl Cognac
  • Varm skummad mjölk
  • Färskriven kardemumma

  Häll 2 cl Cognac i en stor temugg. Fyll upp med hett vatten till hälften och brygg teet i 3-4 min. Fyll upp med varm skummad mjölk och garnera med färskriven kardemumma. 

  Capri in a glass

  • Bogawantalawa liquorice lemon delight
  • 2 cl Limoncello
  • 2 cl kolsyrat vatten
  • Färskpressad citron
  • En citronskiva

  Fyll upp ett glas med hett vatten och brygg teet i 5-10 min. Häll i 2 cl limoncello och ca 2 cl kolsyrat vatten och pressa i lite citronsaft, garnera med en skiva citron.

  08:57 01 Jun 2016

  Trendspaning, ”Nitro Coffee”

  Vi har pratat om det förut och du har kanske hört talats om Nitro Coffee på nätet vid det här laget men nu börjar det även dyka upp på allvar i Sverige! Vi försöker här reda ut vad Nitro Coffee egentligen är?

  Jo, Nitro Coffee är helt enkelt kallbryggt kaffe som injicerats med kvävgas och som sedan serveras ur tappkran likt en stout (en mörk ölsort). Kallbryggt kaffe bryggs långsamt i kallt vatten (precis som det låter) under ca 12-24 timmar och ska inte förväxlas med iskaffe (vanligt kaffe med isbitar).

  Är du sugen på att prova Nitro Coffee får du bege dig till någon av de lite ”nördigare” kaffebarerna runt om i Sverige. I Stockholm kan du till exempel hålla ögonen öppna efter kaffecykeln från Velo Coffee, som serverar kallbryggt kaffe. Härligt svalkande dryck som passar perfekt såhär under försommaren! //Matte

   

  11:45 23 Dec 2015

  Gör din egen jullatte!

  Nu när vi verkligen närmar oss julen med stormsteg vill man gärna piffa till sina drycker så att de ska ”smaka lite jul”.

  Här kommer ett litet tips från Kaffeknappens Master Barista Matte Carlson på hur du kan göra din egen latte (eller cappuccino) med julsmak.

  Det hela är mycket enkelt egentligen, oavsett om du använder din helautomatiska espressomaskin eller kör manuellt. Du börjar med att lägga i 2 teskedar av din egentillverkade julmix (pepparkakskross) i koppen innan du häller på kaffe och mjölk(skum). Har du ingen espressomaskin hemma funkar det även med mörkrostat bryggkaffe och varm mjölk.

  Julmixen som vi pratar om gör du enklast enligt följande;

  Smula ner dina favoritpepparkakor i en liten skål, använd gärna en mortel så att det blir så finmalt som möjligt. Tillsätt lite mald ingefära och kardemumma samt råsocker efter smak. Toppa gärna med lite kanel. /Matte