17:28 16 Nov 2014

Vi som gillar pepparkakor lite extra mycket ser alltid fram emot denna tid på året. En av våra härliga traditioner tänker vi, men hur är det egentligen med ursprunget? Ni kanske tänker att pepparkakor är en nordisk uppfinning, men pepparkakornas historia går ända tillbaka till 1800-talet – före Kristus! I Mesopotamien (dagens Irak) blev båda hjulet, skriftspråket, städer, tideräkning och pepparkakor uppfunnet.

Alla som haft pepparkakor hemma vet att dessa har god hållbarhet (jag kommer själv ihåg hur härligt det var att hitta några bortglömda stjärnor längst ner i mammas kakburk när sommaren närmade sig). Småkakorna fungerade därför utmärkt som fältproviant för romerska krigare runt 500 f.Kr.  Enligt vår pepparkaksleverantör Nyåkers, var det då uttrycket ”make cookies not war” blev fött av en tapper soldat – dock verkar det inte haft någon nämnvärd påverkan på historien…

 Under 1400-talet bakade nunnorna i Vadstena Kloster pepparkakor som såldes i klosterapoteken för att lindra matsmältningsbesvär, något som de flesta led av under denna tid. Det är först på 1800-talet, då mjöl och socker var lättare att få tag på, som det stora julbaket gjorde entré och blev en självklar jultradition, och pepparkakorna var givna i det svenska julhemmet.

Men historien har gått sin gång och vi är stolta över att kunna bidra till julstämningen i ett stort antal mötesrum, i ett ännu större antal kafferaster och på rad receptionsdiskar i Sverige. Förhoppningsvis bidrar de till godare stämning och mindre stressade kollegor. Som sagt: Make cookies not war! /Sanna

Psst, oroa dig inte alltför mycket på att man tydligen måste gå 32 varv runt julgranen för att förbränna en pepparkaka. Det kan vi tänka på nästa år!